Related Posts with Thumbnails

marți, 23 noiembrie 2010

Tahini, pasta de susan

Tahini (sau tahina) este o pasta preparata din seminte de susan.

Este un ingredinet important in bucataria Orientului Mijlociu. Este foarte bogat in vitamine, calciu si proteine si are cred ca ... un milion de calorii. Are un gust usor amarui, care da savoare preparatelor precum humusul, diverse salate sau garnituri.

Se prepara extrem de simplu, nu avem nevoie decat de:
300 g seminte de susan;
3 linguri de ulei (de masline sau chiar si de floarea soarelui);
putina sare.

Semintele de susan se prajesc putin, pe foc mic, avad grija sa nu se arda (in acest caz devin si mai amare si strica aroma pastei).
Dupa ce au prins o culoare usor aurie
se iau de pe foc si se pun intr-un blender, impreuna cu uleiul si un praf de sare.
Se mixeaza pana cand se obtine o pasta fina.
Se poate servi pe falii de paine sau lipii libaneze (inlocuind untul sau untul de arahide), amestecat cu zeama de lamaie, usturoi pisat, piper macinat si/sau praf de chilli obtinand astfel o garnitura la diverse preparate din carne si legume. Cea mai frecventa utilizare a lui (cel putin din punctul meu de vedere) este pentru prepararea humusului, dar despre asta vorbim maine.

Un comentariu:

  1. Am tot zis sa incerc si eu sa fac tahini acasa si nu am apucat! O sa incerc acum. Mersi!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...