Related Posts with Thumbnails

luni, 28 februarie 2011

Tort Palermo, 13 ani

Se spune ca turturelele sunt casatorite pe viata. Odata ce-si gasesc  jumatatea, raman impreuna, la bine si la greu si, dupa 13 ani, de exemplu, deapana amintiri despre timpul petrecut impreuna. 13 ani, ca 13 zile, au trecut in zbor si nici nu stiu unde au zburat. Se uita insa in jur si vad urmele acestui timp, turturele mici si guralive, care le-au umplut viata de ciripeli si datorita carora timpul nu a trecut degeaba.
Tortul Palermo este un tort deosebit, o multitudine de arome care iti gadila subtil papilele gustative. Reteta aceasta o cunosc datorita prietenei mele, Dora, careia ii multumesc pentru toate cele ce le-am invatat de la ea.

Blat de ciocolata:
Pentru un blat  cu diametrul de 18 cm avem nevoie de:
42 g unt, la temperatura camerei;
60 g zahar fin;
2 galbenusuri;
47 g ciocolata amaruie;
2 albusuri.
Se pune ciocolata pe baie de aburi, sa se topeasca. Albusurile se bat spuma tare cu 35 g zahar. Se spumeaza untul cu 25 g zahar.

Se adauga galbenusurile, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare, apoi ciocolata topita

si se mixeaza in continuare pana se obtine o compozitie omogena. Se amesteca aceasta compozitie cu spuma de albusuri. 

Se coace blatul in cuptorul incins la 180oC pentru circa 20 de minute, in functie de puterea cuptorului.

Dupa ce se raceste se aseaza blatul de ciocolata pe un carton alimentar cu diametrul de 22 cm si in fix in jurul blatului de strange un inel de tort, reglat deci la un diametru de 18 cm.

Blat crocant:
50 g ciocolata alba;
50 g ciocolata cu lapte;
50 g smantana dulce;
10 g unt;
30-35 g nuci pralinate si maruntite grosier;
50 g fulgi de ovaz.

Ciocolata, smantana si untul se topesc pe baie de aburi, 

apoi de adauga nucile pralinate si fulgii de ovaz. Compozitia rezultata se aseaza in strat subtire peste blatul de ciocolata.

Pe hartie de copt se traseaza doua discuri cu diametrul de 18 cm. Se topesc pe baie de aburi 60 g  ciocolata neagra si se intinde un disc uniform. Similar se procedeaza cu 60 g ciocolata alba. Cele doua discuri de ciocolata se lasa sa se intareasca.

Bavareza de nuci pralinate:
167 ml lapte;
60 g zahar;
3 galbenusuri;
5 foi de gelatina;
40 g nuci pralinate, fin maruntite;
167 ml frica.

Gelatina se pune la hidratat in apa rece.
Se fierbe laptele cu jumatate din cantitatea de zahar si se lasa sa se racoreasca. Galbenusurile se mixeaza cu restul de zahar

si se adauga laptelui cald (dar nu fierbinte) si se pun  pe baie de aburi, amestecand continuu pana cand compozitia incepe sa se ingroase, fara insa sa fiarba. Se ia de pe foc si se adauga nucile pralinate si, dupa ce se raceste, se amesteca usor compozitia de oua la frisca batuta bat

si gelatina hidratata si topita.
In cazul in care compozitia este prea lichida, se tine la frigider pentru 10 minute. Se toarna peste blatul crocant jumatate din cantitatea de bavareaza, se niveleaza si pe ea se aseaza discul de ciocolata neagra. 

Se adauga restul de bavareza, se niveleaza din nou si se acopera cu discul de ciocolata alba.

Tortul se da la frigider pentru o ora si jumatate, chiar doua, pana cand se incheaga bine bavareza. 
In acest timp se prepara mousse-ul de ciocolata neagra:
180 g ciocolata neagra;
360 ml frisca lichida;
o foaie de gelatina sau 2 g gelatina fin maruntita.

Mousse-ul de ciocolata neagra se prepara ca aici.
Se desface cu grija inelul si se largeste, in jurul cartonului alimentar cu diametrul de 22 cm. 

Se imbraca tortul in mousse-ul de ciocolata amaruie si se baga la frigider pentru cel putin 2 ore.
Un tort Palermo original se imbraca in glazura de ciocolata. Pentru ca eu am vrut sa imbrac acest tort in fondant, am "construit" tot tortul intr-o carapace de blat.

Decorul ramane la alegerea fiecaruia. Orice ati alege, tortul acesta va ramane o amintire de neuitat.

 Doua turturele, unite pe viata, ciripesc fericite pe o crenguta...

Ea si-a pus cununa rosie iar el jobenul de sarbatoare

Buchetele de flori le infrumuseteaza cantecul,

 


duminică, 13 februarie 2011

Tort Mickey Mouse de Valentine's Day

Cum sa-i explici unui copil ca de Valentine's Day nu-si serbeaza onomastica cei care poarta acest nume? Mai ales daca pe copil il cheama si Valentin si mai ales daca se simte "nedreptatit" de faptul ca s-a nascut in luna august, cand este in vacanta si nu-si poate serba ziua de nastere cu prietenii de la scoala. 
N-ai cum sa-l convingi, asa ca singura solutie este sa-i cumperi o cutie de bomboane pentru la scoala si sa te apuci sa-i pregatesti un tortulet pentru acasa. Si sa-l avertizezi ca tortul va trebui sa-l imparta si cu celalalt "Valentin" al tau, cel care se intituleaza asa doar in aceasta zi.

Asadar, anul acesta, pentru cei doi Valentini ai mei, Dani (Valentin si-n buletin) si pentru tatal lui si, de ce nu si pentru mine si pentru Iedutu' micutu' de care suntem cu totii foarte indragostiti, am pregatit o inimioara diplomat. Tot cu aceasta ocazie, Mickey si Minnie Mouse si-au jurat iubire eterna.

Blat:
6 oua;
90 g fructoza;
180 g faina de arahide;
50 g cacao neagra;
4 linguri de apa;
un praf de copt.
Este acelasi blat cu cel de aici, numai ca in loc de faina alba am folosit faina de arahide si zaharul l-am inlocuit cu fructoza (injumatatind cantitatea). Si l-am copt in forma de inima.

Din cauza fainii de arahide blatul nu creste foarte mult, dar are un gust tare bun si poate fi consumat si de catre diabetici si de cei care tin anumite diete.

Crema:
Pentru aceasta reteta trebuie neaparat sa-i multumesc Lissei, pentru ca ea este cea de la care am preluat-o.
6 oua;
6 linguri de fructoza (sau 12 linguri de zahar);
1 l frisca lichida (smantana dulce);
35 g gelatina fin maruntita;
o cutie compot de ananas;
2 portocale;
2 banane;
vanilie.

Gelatina se hidrateaza in sucul de la compotul de ananas pentru 10-15 minute. Apoi vasul cu gelatina se aseaza in altul, cu apa fierbinte.

Frisca se bate batz si se pastreaza la rece.

Ouale si zaharul se bat pe baie de aburi pana cand capata consistenta unei smantani groase.

Se trage de pe aburi si se amesteca cu gelatina care trebuie sa fie topita. Apoi se incorporeaza in compozitia de oua frisca si fructele maruntite

si se toarna in carapacea din timp construita.
Se tine tortul cateva ore la rece, dupa care se scoate din inel, se ajusteaza mariginile si se niveleaza cu un strat subtire de unt.
Urmeaza partea care mie imi place cel mai mult.: transformarea tortului intr-o mica poveste. Eu i-am ales azi pe cei mai iubareti soareci din lume:


In jurul lor, iarba verde, floricele si 13 inimioare. De ce 13? Urmeaza sa aflati... Asta este alta poveste.

 


 I-a daruit un cos de flori, ca sa-i arate cat de mult o iubeste:





miercuri, 9 februarie 2011

Minnie Mouse

Pentru ca bietul Mickey Mouse se plictisea ingrozitor si se topea de dor dupa iubita lui, azi m-am hotarat sa-i fac un dar si sa-i modelez partenera de viata.

Am folosit aceeasi pasta de lapte praf, dar si putina pasta de zahar, pentru un alb imaculat. Realizarea micutei Minnie seamana izbitor cu cea a consortului sau, numai ca in loc de pantaloni scurti ea s-a imbracat in rochie imbulinata si si-a asezat pe cap o funda, sa nu-i fie de deochi.


 

 Priviti cat sunt de fericiti amandoi:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...