Related Posts with Thumbnails

vineri, 12 noiembrie 2010

Rulada cu carne, surpriza

Una din micile probleme cu care noi  ne confruntam este aceea a meniului zilnic. "Ce avem de mancare?" este intrebarea care se repeta obsesiv in fiecare zi si, de regula, raspunsul este urmat din mici strambaturi din nas: "As fi vrut ceva mai special...".  Si, in cautare de special, am mai tradus o reteta din celebra mea carticica de bucate in limba germana. Grea meserie! Sper ca reteta sa-i impresioneze, sa fie destul de speciala, astfel incat sa merite efortul traducerii.

Avem nevoie de:

300 g carne tocata de vita;
2 linguri de unt;
1 ceapa mica, tocata marunt;
1 catel de usturoi, pisat;
50 g pesmet;
1/2 lingurita piper Cayenne;
1 lingura zeama de lamaie;
1/2 lingurita coaja rasa de lamaie;
2 linguri patrunje, proaspat tocat;
sare, piper;
100 g paste Barilla fusilli integrale;
250 ml sos bechamel;
3 foi de dafin;
150 g prosciuto.


Se incinge cuptorul la 180o C. Untul de topeste intr-o tigaie la foc mediu. Ceapa si ardeiul se calesc pentru circa 3 minute, apoi impreuna cu usturoiul pentru inca 1 minut.

Carnea tocata se amesteca intr-un castron cu ceapa calita, pesmetul, piperul, zeama si coaja de lamaie, patrunjelul si se asezoneaza cu sare si piper.

Cine doreste, poate sa caleasca putin amestecul de carne cu putin bulion si apoi sa adauge pesmetul. Carnea va fi mai frageda si mai putin legata, va avea o consistenta asemanatoare sosului de spaghete bologneze, ceva mai uscat. Nu uitati pesmetul! Acesta va absorbi toata  zeama lasata de carne. V-o spune Stan, patitul :lol: .

Se fierb pastele al dente in apa cu sare. Se lasa la scurs si apoi se amesteca in sosul bechamel.


Sos bechamel 
1/2 lingura de unt;
1 lingura de faina ;
o cana de lapte;
o ceapa mica;
o lingura de smantana;
sare, piper, cuisoare, nucsoara.

Se impaneaza ceapa cu 3-4 cuisoare si se fierbe in lapte.

Se lasa sa se raceasca.

Se caleste faina in unt si se stinge cu laptele strecurat. Se fierbe pana cand se ingroasa, apoi se adauga o lingura de smantana, se mai da un clocot si se asezoneaza cu sare, piper si un praf de nucsoara.




Se unge cu unt o forma rezistenta la foc si pe fundul ei se aseaza frunzele de dafin. Se tapeteaza forma cu felii de prosciuto,

apoi se aseaza jumatate din carenea tocata,

peste care se toarna pastele imbibate in bechamel.

Se incheie cu restul de carne tocata,

se niveleaza frumos si se inveleste totul cu felii de prosciuto.

Forma de acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor pentru circa 40-45 min, apoi se desface folia si se mai rumeneste pentr 5-10 minute.
Se serveste pe pat de salata. Este mai buna calduta, pentru ca atunci se si taie mai usor.

Delicios! Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Nu pot sa rezist la "tortul" asta cu prosciuto! tb sa-l fac si eu...merci pt.reteta ;-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Liana, e foarte bun. Daca il faci, sa calesti putin si carnea cu putin bulion, iese mai bun asa, carnea e mai savuroasa.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...