Torturi personalizate in Braila
vineri, 31 decembrie 2010
miercuri, 22 decembrie 2010
Melci de cozonac, parfum dulce de decembrie
Am facut acesti melcisori folosind de reteta de cozonaci a mamei mele, testata si para-testata, care stiu sigur ca nu are cum sa dea gres.
Avem nevoie de
500 g faina alba;
1 ou si 1 galbenus (sau 3 galbenusuri);
150 g zahar;
75 ml ulei;
25 g drojdie;
250 ml lapte;
coaja rasa de lamaie, esenta de rom, vanilie;
un praf de sare.
Pentru umplutura avem devoie de:
150 g mac;
50 g stafide;
150 g nuca macinata;
putin zahar;
putin lapte;
rom.
Cantitatile pentru umplutura sunt in functie de cat de bogati vreti sa va iasa melcisorii. Eu personal ii prefer cu umplutura mai multa.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, de aceea scoatem ouale si drojdia din timp din frigider.
Se face o maia din drojdie, o lingura de zahar, putin lapte si 2-3 linguri de faina si se lasa sa creasca.
Intre timp se incalzeste restul de lapte si zahar impreuna cu coaja rasa de lamaie, esenta de rom si vanilie. Temperatura nu trebuie sa creasca foarte mult, numai sa fie caldut.
Faina (amestecata cu un praf de sare) se pune in bolul robotului de bucatarie, se adauga ouale batute in prealabil, laptele si maiaua.
Se framanta cateva minute, dupa care se adauga in fir subtire uleiul si se framanta in continuare, pana cand compozitia se desprinde de vasul bolului. La nevoie se mai adauga o lingura, doua, de faina. Eu am adaugat chiar trei si am mai pus si putin ulei. Am mai framantat cateva minute, pana cand aluatul a inceput sa faca "basici".
Toata aceasta operatie de framantare se poate face si cu mana, insa eu nu sunt atat de indemanatica... si ma bucur in fiecare zi ca-l am pe Ken.
Se acopera aluatul cu un prosop de bucatarie si se lasa sa creasca, la loc cald si ferit de curenti de aer, pana cand isi dubleaza volumul.
In timp ce creste compozitia de cozonac se prepara umplutura. Stafidele se inmoaie in rom. Macul se fierbe putin (mai mult se opareste) in putin lapte, impreuna cu vreo 2 linguri de zahar. Se amesteca cu stafidele si apoi cu nuca macinata.
Pe masa unsa cu ulei se intinde aluatul si se formeaza un dreptunghi pe care se intinde in mod uniform amestecul de nuca. Se ruleaza pe latura cea mai lunga si apoi se taie ruloul in bucati de circa 4 cm care se aseaza in forme de briose.
Se mai lasa sa creasca si in forme circa 30 de minute, dupa care se ung cu albus de ou si se coc in cuptorul incins la 180o C pentru circa 30 min sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Sub nicio forma nu se deschide cuptorul in primele 15 minute.
Sunt deliciosi!
joi, 16 decembrie 2010
marți, 14 decembrie 2010
Casuta de turta dulce
Zilele acestea am facut un salt in lumea magica si parfumata a povestilor si am "furat" de acolo, ce altceva decat casuta de turta tulce a lui Hänsel si Gretel.
Avem nevoie de:
1125 g miere;
375 g margarina;
375 g zahar;
1,9 kg faina;
4 oua;
5 lingurite scortisoara;
3 lingurite condimente pentru turta dulce (eu am macinat un plic de condimente pentru vin fiert);
un varf de lingurita piper negru macinat;
1-2 lingurite pudra de ghimbir.
Se topesc pe foc mic mierea, margarina si zaharul, apoi se lasa sa se raceasca. Se adauga acestui amestec (racit) ouale batute usor. Se amesteca faina cu toate condimentele
si se incorporeaza compozitia de oua si miere. Se framanta. I-am cerut si de aceasta data ajutorul lui Ken, dar mi-a spus din start ca nu face fata acestor cantitati uriase, asa ca am utilizat pentru framantare cel mai mare vas pe care l-am gasit la mine in bucatarie. Va rezulta o bila uriasa de aluat, care se lasa sa se odihneasca la temperatura camerei pentru doua ore.
In timpul de repaos ne confectionam din carton subtire sabloanele necesare.
Se intind direct pe hartie de copt foi de aluat subtiri de 0,4 cm peste care se aseaza sabloanele de carton si se decupeaza toate piesele necesare.
In plus fata de sabloane se decupeaza stelute, inimioare, floricele si alte forme pe care le vom folosi la decor. Se coc pentru circa 13 minute in cuptorul incins la 180o C. In cuptor se intampla sa creasca foile cele mari (peretii si acoperisul) si sa nu mai fie plate. De ceea va trebui sa le presati usor (cu un prosop curat sau manusa de bucatarie) imediat ce le veti scoate din cuptor, sa nu apuce sa se intareasca, altfel veti ramane cu umflaturi, asa cum am patit eu la una in foile acoperisului...
Se lasa toate piesele sa se fragezeasca timp de o zi. Piesele vor deveni moi si se vor putea ajusta cu un cutit ascutit sau o foarfeca de bucatarie, daca este cazul. Va recomand sa va numarati toate piesele pe care le-ati copt si sa le tineti o evidenta stricta, asta in caz ca aveti prin casa niste soricei mai mici, sau chiar unul mai mare, care s-ar putea sa va injumatateasca piesele de decor. Mie mi s-a intamplat...
Se prepara apoi glazura din:
3 albusuri;
500 g zahar pudra;
zeama de la jumatate de lamaie.
Se amesteca albusurile cu zaharul pudra si zeama de lamaie si se mixeaza timp de 10 minute, pana se obtine royal icing de consistenta destul de tare. Glazura nu se face toata odata, pentru ca se intareste foarte repede, de aceea se mixeaza, pe rand, cate un singur albus. Se coloreaza glazura cu diferite culori alimentare si, cu ajutorul unei pensule, se vopsesc piesele de turta dulce. Se lipesc pe acoperis stelute, inimioare si floricele, iar pe peretii frontali si laterali se lipesc usa, ferestrele si obloanele. Se lasa totul sa se usuce foarte bine.
Se trece la montajul casutei de turta dulce, operatiune care necesita multa indemanare si mai ales... rabdare. Eu am apelat la ajutorul sotului din dotare care, desi nu constructor de meserie, este mult mai indemanatic decat mine la asa ceva. Se incepe cu montarea peretilor, care se lipesc cu aceeasi glazura de royal icing si cu cuburi de zahar. Se sprijina cu pahare, cesti sau ce mai aveti la indemana si se lasa sa se usuce foarte bine, fara sa se miste, pana a doua zi
cand se aseaza acoperisul , se glazureaza cu royal icing toate muchiile casutei si se lasa din nou sa se usuce, fara a o misca. Se lipeste gardul, eventuale alte piese de decor (eu n-am mai avut pentru ca mi le-au mancat piticii), se ninge cu zahar pudra si... iata ca dupa cateva zile de munca migaloasa, am obtinut delicioasa casuta din turta dulce.
miercuri, 8 decembrie 2010
Tort "poveste in familie"
Este un tort delicios, care se muleaza perfect pe gustul oricarui ciocolatos. De data aceasta l-am pregatit cu mult drag pentru prietenii mei Andreea si Andrei, mama si bebel, care s-au sarbatorit impreuna cu ocazia Sfantului Andrei.
Decorul este in ton cu evenimentul sarbatorit, unul care sa-i reprezinte pe cei doi sarbatoriti, o fila din povestea lor zilnica. Sper ca le-a placut.
Vacuta - draguta le transmite "La multi ani!",
Omidee si ea in vizita,
Melcul-codobelcul se plimba prin odaie,
in timp ce Andreiush, cu nelipsita lui suzi, se joaca la umbra bradutului impodobit.
Iar aici, Andreea si Andreiushul ei de plush, care tare voia sa-si infiga manutele in tortulet.
O sectiune foarte ciocolatoasa, pentru fiecare dintre voi:
marți, 7 decembrie 2010
luni, 6 decembrie 2010
Tort de bezea cu ciocolata
Este tortul preferat Georgianei, prietena mea cea buna. Si pentru ca ii place atat de mult, nici macar Mos Nicolae in persoana nu i-ar putea oferi un dar mai dulce si mai delicios.
Pentru foile de bezea avem nevoie de:
8 albusuri;
500 g zahar;
o lingurita zeama de lamaie;
un praf de sare.
Se incince cuptorul la 125o C.
Se bat albusurile cu un praf de sare pana cand se obtine o spuma tare. Se adauga treptat zaharul tos si zeama de lamaie si se mixeaza in continuare pana cand se topeste tot zaharul. Se tapeteaza cu hartie de copt trei tavi si pe fiecare se traseaza cu un creion cu cerc cu diametrul de 22-24 cm. Se intinde bezeaua in interiorul acestor cercuri si se niveleaza frumos cu un cutit.
Se introduc tavile in cuptor pentru o ora si jumatate, chiar doua ore. Dupa 30 de minute se intredeschide usa cuptorului si se fixeaza asa cu un prosop de bucatarie. Foile de bezea trebuie numai sa se usuce si sa ramana albe, nu trebuie sa devina maronii. De aceea si temperatura cuptorului nu trebuie sa fie ridicata.
Pentru crema, vom folosi:
6 oua;
12 linguri de zahar;
50 g cacao;
250 g unt nesarat;
1-2 fiole esenta de rom.
Ouale se bat cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul,
apoi se pun pe baie de aburi si se mixeaza in continuare, pana se ingroasa.
Se adauga in ploaie cacaua si se amesteca pana la omogenizare. Se lasa compozitia de oua sa se raceasca.
Untul, la temperatura camerei, se spumeaza
si in el se adauga esenta de rom si crema de oua, care este racita complet. Se mixeaza pana se obtine o crema pufoasa.
Montarea tortului:
Pe un carton alimentar si cu ajutorul unui inel de tort se aseaza straturi de bezea crema. Ultima foaie de bezea, care trebuie sa fie si cea mai frumoasa si cea mai dreapa, se aseaza pe tort cu fundul in sus, ca sa avem o fata a tortului cat mai dreapta. Se imbraca usor marginile tortului cu crema si se indreapta, atat cat permit foile de bezea.
Eu am glasat acest tort in oglinda de ciocolata, l-am invelit in fasii de ciocolata si l-am decorat cu ornamente din pasta de zahar si ciocolata plastica. In final, l-am nins cu zahar pudra.
Si sectiuni din acest deliciu:
6 oua;
12 linguri de zahar;
50 g cacao;
250 g unt nesarat;
1-2 fiole esenta de rom.
Ouale se bat cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul,
apoi se pun pe baie de aburi si se mixeaza in continuare, pana se ingroasa.
Se adauga in ploaie cacaua si se amesteca pana la omogenizare. Se lasa compozitia de oua sa se raceasca.
Untul, la temperatura camerei, se spumeaza
si in el se adauga esenta de rom si crema de oua, care este racita complet. Se mixeaza pana se obtine o crema pufoasa.
Montarea tortului:
Pe un carton alimentar si cu ajutorul unui inel de tort se aseaza straturi de bezea crema. Ultima foaie de bezea, care trebuie sa fie si cea mai frumoasa si cea mai dreapa, se aseaza pe tort cu fundul in sus, ca sa avem o fata a tortului cat mai dreapta. Se imbraca usor marginile tortului cu crema si se indreapta, atat cat permit foile de bezea.
Eu am glasat acest tort in oglinda de ciocolata, l-am invelit in fasii de ciocolata si l-am decorat cu ornamente din pasta de zahar si ciocolata plastica. In final, l-am nins cu zahar pudra.
Si sectiuni din acest deliciu:
Abonați-vă la:
Postări (Atom)