Related Posts with Thumbnails

joi, 25 noiembrie 2010

Mozzarella, home made


Mozzarella este un tip foarte popular de branza. Eu o folosesc foarte des, la pizza, paste, in salate sau la cuptor, peste legume. Pentru ca stiam ca mozzarella din supermarket contine, pe langa lapte, o groaza de conservanti si coloranti, mi-am impus sa o produc eu insami, acasa, avand in vedere si prietenia mea de lunga durata cu vacuta Veronica, ce ma aprovizioneaza zilnic cu laptic proaspat.
Este extrem de simplu sa obtinem mozzarella acasa. Avem nevoie doar de cas proaspat de vaca, apa si putina sare.
Casul de vaca, cat mai proaspat si cat mai bine scurs, se taie in bucatele care se pun intr-un vas incapator.

Intr-o oala mare se incinge bine, aproape de punctul de fierbere, apa si o lingura de sare. Se toarna apa fierbinte peste cuburile de cas, cat sa le acopere; se lasa pentru 2-3 minute, apoi se amesteca usor cu o lingura de lemn.

Casul va incepe sa se topeasca si sa se lege. Pentru ca deja nu mai este foarte fierbinte, se arunca apa si se toarna peste branza alta, fierbinte. Se amesteca in continuare cu lingura de lemn si, cand temperatura apei devine cat de cat suportabila pentru mana, incepe sa se framante folosind manusi de cauciuc, pentru ca  totul este inca foarte fierbinte. Branza se intinde, se impacheteaza si se framanta in apa fierbinte pana cand capata o textura fina si matasoasa. Cu cat o intindem si o framantam mai mult, cu atat produsul final se va desface in mai multe fasii. Devine foarte elastica si se poate modela usor.

Se poate imparti in bilute sau se formeaza un sul care se impacheteaza in folie alimentara si se pastreaza la frigider. Se poate consuma imediat ce s-a racit complet.
Din 10 kg de lapte integral eu am obtinut exact 1 kg de mozzarella. Este delicioasa pe pizza, se intinde la fel de bine precum mozzarella sau cascavalul din comert, si are un mare avantaj: nu contine E-uri.

7 comentarii:

  1. Foarte buna ideea de a face mozzarella acasa. Din pacate eu nu am o "Veronica" sa-mi dea lapte pentru mozzarella.

    RăspundețiȘtergere
  2. SI MIE IMI LIPSESTE VERONICA,,,,,,,FELICITARI PT REUSITA,,,,,TI-A IESIT GROZAVA MOZZARELLA.

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant ,dar vorba Cristinei nici eu nu am o "Veronica".O zi placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Chiar ca-i simpla reteta ta.
    Eu m-am uitat pe youtube si i-am vazut pe italieni cat muncesc la ea.Iti piere cheful.Atunci intelegi si de ce-i asa de scumpa.
    Spui ca din 10 lt.lapte iese un kg de mozzarella.
    Si daca fac din cas proaspat,cat cas ?
    Poate fi si cas de oaie,sau lapte de oaie ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Fetelor, vad ca voi o vreti pe Veronica mea... Eu ma bucur de fiecare data cand reusesc sa fac acasa ceva ce nu contine nimic chimic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Lia, eu am facut intai casul din 10 l de lapte, dar nu l-am cantarit. Nu se pierde prea mult din el, numai ca iese tot zerul. Deci cam tot pe acolo trebuie sa fie.
    Din cate stiu eu, mozzarella se face din lapte de vaca sau de bivolita (asta cica e cea mai buna).
    In ceea ce priveste pretul... intr-adevar ma ustura la buzunar cand cumparam mozzarella.

    RăspundețiȘtergere
  7. o sa incerc si eu fetelor...multumesc de reteta...eu am acasa o Violeta...deci pot face linistita...

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...