Related Posts with Thumbnails

marți, 9 noiembrie 2010

Lapte de pasare

Din intamplare am rasfoit cartea de bucate a Sandei Marin si ochii mi-au cazut pe aceasta reteta, de mult uitata de mine. Instantaneu mi-am amintit de parfumul de vanilie al acestui desert si de savoarea care-mi mangaia papilele in copilarie. Era unul dintre deserturile mele preferate, primul "dulce" pe care l-am facut vreodata.



1 l lapte;
4 oua;
200 g zahar;
1 lingurita rasa de faina sau amidon;
2 fiole de esenta de vanilie;
un praf de sare.

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat cu un praf de sare si cu 4-5 linguri de zahar, pana se obtine o bezea teapana.
Se pune pe foc laptele cu restul de zahar si cu vanilia.

Cand laptele este bine incins, se reduce flacara la minim, si cu o lingura de supa se pun in lapte bulgari de bezea, nu mai mult de trei o data, pentru ca se vor umfla foarte tare si se vor lipi intre ei.

Se fierb la foc foarte mic, fara ca laptele sa clocoteasca puternic, mai putin de 2 minute pe fiecare parte, apoi se scot cu o spumiera intr-un castron.
Dupa ce s-au fiert toti bulgarasii, in laptele incins se toarna usor, amestecand continuu, galbenusurile frecate in prealabil cu putin zahar, o lingurita rasa de faina si subtiate cu putin lapte.
 Se tin pe foc, amestecand in continuare, pana cand amestecul incepe sa se ingroase, avand grija ca laptele sa nu fiarba, pentru ca s-ar putea sa obtinem o omleta cu lapte si vanilie.
Se strecoara crema englezeasca, de vanilie, peste bulgasasii de bezea si se decoreaza cu pudra de migdale pralinate si cu stelute din aceleasi migdale. Se serveste fierbinte sau, cum ne place noua, dupa ce sta circa doua ore la frigider.


 


6 comentarii:

  1. daaaaa si iar daaaaa si din nou daaaa. preferatul meu. sotul meu imi afce din cand in cand. dar nu prea are chef nici el. nu am mai mancat de nu stiu cand... mmmm de amintiri delicioase. pusi. ai raspuns la mine pe blog la pasta neagra.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am si uitat de cand nu am facut lapte de pasare.
    Era unul din deserturile mele preferate in copilarie.
    L-am trecut pe lista.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici eu n-am mai facut de cativa ani, al tau arata foarte bine mi-ai stranit pofta. Sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ooooo ...eram tinara cind faceam laptele asta !Acum nu am mai facut demult,poate este cazul sa-l mai fac!

    RăspundețiȘtergere
  5. ce bine arata, n-am mancat niciodata :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Fetelor, nici eu nu mai facusem de mult lapte de pasare. E pacat sa nu-l faci din cand in cand, e atat de bun! Copiii mei il adora.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...