Related Posts with Thumbnails

vineri, 26 noiembrie 2010

Humus

Mai nou, am descoperit humusul, un preparat care s-a mulat perfect pe gustul meu si mi-a stimulat din plin papilele gustative. Nici nu se putea altfel, pentru ca mi l-a recomandat Radu, bunul meu prieten care face numai minunatii in bucatarie. 

Avem nevoie de:
300 g naut; 
2-3 linguri de tahini;
4-5catei de usturoi;
zeama de la 2 lamai;

praf de chilli (eu au folosit pasta de ardei iute, home made);
3 -4 linguri ulei de masline;
patrunjel proaspat tocat;
sare, piper, dupa gust.

Boabele de naut se lasa la inmuiat in apa rece pentru cateva ore. Apoi se fierbe la foc mediu pentru circa o ora si jumatate. Se pastreaza o cana din apa in care a fiert nautul.


Intr-un blender se pun boabele fierte de naut (dupa ce s-au mai racit) si cateii de usturoi. Se mixeaza la viteza maxima, adaugand o parte din apa in care a fiert nautul, pana cand se obtine o pasta foarte fina si cu textura dorita (nu este nevoie sa folositi toata apa, e posibil sa iasa humusul prea subtire).
 Se adauga pasta de ardei iute (sau praful de chilli), eventual putina boia de ardei dulce,
tahini (pasta de susan), preparata tot in casa, ca e mai sanatoase si nu are E-uri, si se mixeaza in continuare, tot la viteza maxima. De cantitatea de tahini folosita depinde calitatea humusului preparat: cu cat mai mult tahini, cu atat mai bun este humusul.
Se adauga in fir subtire uleiul de masline, (puteti folosi tot blenderul, eu am mutat compozitia intr-un castron pentru ca, de data asta, Ken m-a tradat si a trebuit sa-l duc la "doctor")
zeama de lamaie,
si patrunjelul proaspat, tocat marunt. Se asezoneaza cu sare si piper.
Condimentele folosite se pot folosi in cantitate mai mica sau mai mare, dupa gustul fiecaruia. Mie imi place mai acrisor si destul de iute, de aceea folosesc mai multa zeama de lamaie si pasta de ardei iuti.
Pentru a-l servi se aseaza pe o farfurioara, in mijloc se pun 2 linguri de ulei de masline, patrunjel tocat si boia de ardei. 


Se serveste pe lipie libaneza, cu legume crude, proaspete sau alaturi de minunata salata de patrunjel, tabuli.

2 comentarii:

  1. super! am sa il incerc si eu curand. inca nu l-am incercat

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum te-am descoperit si-am vazut ca ai o multime de retete delicioase si inedite.Sper ca ma mai primesti in vizita!?Am sa incerc si eu reteta.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...