Related Posts with Thumbnails

vineri, 12 noiembrie 2010

Rulada cu carne, surpriza

Una din micile probleme cu care noi  ne confruntam este aceea a meniului zilnic. "Ce avem de mancare?" este intrebarea care se repeta obsesiv in fiecare zi si, de regula, raspunsul este urmat din mici strambaturi din nas: "As fi vrut ceva mai special...".  Si, in cautare de special, am mai tradus o reteta din celebra mea carticica de bucate in limba germana. Grea meserie! Sper ca reteta sa-i impresioneze, sa fie destul de speciala, astfel incat sa merite efortul traducerii.

Avem nevoie de:

300 g carne tocata de vita;
2 linguri de unt;
1 ceapa mica, tocata marunt;
1 catel de usturoi, pisat;
50 g pesmet;
1/2 lingurita piper Cayenne;
1 lingura zeama de lamaie;
1/2 lingurita coaja rasa de lamaie;
2 linguri patrunje, proaspat tocat;
sare, piper;
100 g paste Barilla fusilli integrale;
250 ml sos bechamel;
3 foi de dafin;
150 g prosciuto.


Se incinge cuptorul la 180o C. Untul de topeste intr-o tigaie la foc mediu. Ceapa si ardeiul se calesc pentru circa 3 minute, apoi impreuna cu usturoiul pentru inca 1 minut.

Carnea tocata se amesteca intr-un castron cu ceapa calita, pesmetul, piperul, zeama si coaja de lamaie, patrunjelul si se asezoneaza cu sare si piper.

Cine doreste, poate sa caleasca putin amestecul de carne cu putin bulion si apoi sa adauge pesmetul. Carnea va fi mai frageda si mai putin legata, va avea o consistenta asemanatoare sosului de spaghete bologneze, ceva mai uscat. Nu uitati pesmetul! Acesta va absorbi toata  zeama lasata de carne. V-o spune Stan, patitul :lol: .

Se fierb pastele al dente in apa cu sare. Se lasa la scurs si apoi se amesteca in sosul bechamel.


Sos bechamel 
1/2 lingura de unt;
1 lingura de faina ;
o cana de lapte;
o ceapa mica;
o lingura de smantana;
sare, piper, cuisoare, nucsoara.

Se impaneaza ceapa cu 3-4 cuisoare si se fierbe in lapte.

Se lasa sa se raceasca.

Se caleste faina in unt si se stinge cu laptele strecurat. Se fierbe pana cand se ingroasa, apoi se adauga o lingura de smantana, se mai da un clocot si se asezoneaza cu sare, piper si un praf de nucsoara.




Se unge cu unt o forma rezistenta la foc si pe fundul ei se aseaza frunzele de dafin. Se tapeteaza forma cu felii de prosciuto,

apoi se aseaza jumatate din carenea tocata,

peste care se toarna pastele imbibate in bechamel.

Se incheie cu restul de carne tocata,

se niveleaza frumos si se inveleste totul cu felii de prosciuto.

Forma de acopera cu folie de aluminiu si se da la cuptor pentru circa 40-45 min, apoi se desface folia si se mai rumeneste pentr 5-10 minute.
Se serveste pe pat de salata. Este mai buna calduta, pentru ca atunci se si taie mai usor.

Delicios! Pofta buna!

marți, 9 noiembrie 2010

Lapte de pasare

Din intamplare am rasfoit cartea de bucate a Sandei Marin si ochii mi-au cazut pe aceasta reteta, de mult uitata de mine. Instantaneu mi-am amintit de parfumul de vanilie al acestui desert si de savoarea care-mi mangaia papilele in copilarie. Era unul dintre deserturile mele preferate, primul "dulce" pe care l-am facut vreodata.



1 l lapte;
4 oua;
200 g zahar;
1 lingurita rasa de faina sau amidon;
2 fiole de esenta de vanilie;
un praf de sare.

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat cu un praf de sare si cu 4-5 linguri de zahar, pana se obtine o bezea teapana.
Se pune pe foc laptele cu restul de zahar si cu vanilia.

Cand laptele este bine incins, se reduce flacara la minim, si cu o lingura de supa se pun in lapte bulgari de bezea, nu mai mult de trei o data, pentru ca se vor umfla foarte tare si se vor lipi intre ei.

Se fierb la foc foarte mic, fara ca laptele sa clocoteasca puternic, mai putin de 2 minute pe fiecare parte, apoi se scot cu o spumiera intr-un castron.
Dupa ce s-au fiert toti bulgarasii, in laptele incins se toarna usor, amestecand continuu, galbenusurile frecate in prealabil cu putin zahar, o lingurita rasa de faina si subtiate cu putin lapte.
 Se tin pe foc, amestecand in continuare, pana cand amestecul incepe sa se ingroase, avand grija ca laptele sa nu fiarba, pentru ca s-ar putea sa obtinem o omleta cu lapte si vanilie.
Se strecoara crema englezeasca, de vanilie, peste bulgasasii de bezea si se decoreaza cu pudra de migdale pralinate si cu stelute din aceleasi migdale. Se serveste fierbinte sau, cum ne place noua, dupa ce sta circa doua ore la frigider.


 


sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Mini pizza cu blat de foietaj


Reteta este inspirata de pe blogul Laurei Adamache, unde arunc foarte des cate un ochi.

Este vorba despre un aluat de foietaj putin mai altfel, foarte usor si foarte rapid. Am folosit:
100 g urda de vaca (home made, cand fac mozzarella fac si cate un pumn de urda),
100 g unt, 
100 g faina,
sare.

Le-am amestecat pe toate si am obtinut un aluat lipicios pe care l-am impaturit in pelicula alimentara si l-am lasat la rece pentru 2-3 ore.

Pe masa bine infainata am intins aluatul care s-a intarit bine de tot (nu foarte subtire, cam 1/2 cm) si cu forma rotunda am decupat cerculete pe care le-am asezat intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Peste cateva dintre aceste cerculete am mai lipit (cu ou batut) cate un inel de aluat, obtinand astfel un fel de capacel.

Restul de cosulete le-am uns cu sos de rosii si deasupra am presarat putina sunca de pui maruntita si cateva bicatele mici de cascaval. Nu am pus multa umplutura pentru ca nu mi-ar fi crescut aluatul.

Am copt la 180o C pentru 15 minute, sau pana s-au rumenit frumos.

Pentru capacelele pe care nu le-am umplut

am pregatit o pasta de ton, astfel:
1/2 conserva de ton (folositi ton in ulei, nu ca mine in suc propriu, ca o sa lase o gramada de apa);
1 lingura de smantana;
1/2 ceapa tocata;
3-4 fire de patrunjel verde;
o lingura zeama de lamaie;
sare si piper, dupa gust.
Toate acestea le-am bagat in mini-blender

si le-am mixat pana am obtinut o pasta fina, cu care am umplut capacelele. Am decorat cu masline negre si am uitat sa mai presar si niste patrunjel verde proaspat tocat.










miercuri, 3 noiembrie 2010

Pulpe de pui cu masline verzi


Este o reteta delicioasa si usor de realizat. Avem nevoie de:

1 lingura de ulei de masline;
1 lingura de unt;
4 pulpe superioare de pui ;
o ceapa mare, tocata marunt;
2 catei de usturoi, pisati;
2 ardei grasi (rosii, verzi sau galbeni);
250 g ciuperci taiate felii sau sferturi;
175 g tomate decojite, taiate in doua (eu nu am avut si am folosit un suc de rosii mai grosut, home made);
150 ml vin alb, sec;
175 g masline verzi, fara samburi;
4-6 linguri de smantana;
orez sau paste fusili integrale, pentru garnitura;
sare, piper, patrunjel proaspat tocat.

Se incinge cuptorul la 180o C.
Intr-o tigaie se incinge uleiul de masline si untul. Pulpele pe pui se prajesc usor, pe fiecare parte, pana cand devin aurii,

apoi se scot intr-un vas si se tin la cald.

Daca pulpele sunt grase, sfatul meu este sa renuntati la unt. Daca in loc de pulpe se foloseste piept de pui, se pot pune 2 linguri de unt. Se calesc pentru 1-2 minute ceapa si usturoiul,

se adauga ardeii si ciupercile si se mai tin pe foc inca 3-4 minute,
 eu am avut numai niste codite de ciuperci, congelate,

dupa care se adauga tomatele (sosul de rosii, la mine) si se asezoneaza cu sare si piper.

Carnea se pune intr-un vas rezistent la foc si peste ea se toarna sosul de legume si vinul alb.

Se acopera vasul si se fierbe inabusit in cuptor pentru 30-35 minute. Apoi se adauga maslinele verzi si smantana si se mai tin la cuptor inca 10-15 minute, fara capac.

Intre timp se fierb al dente pastele sau orezul in apa cu sare, se scurg si se aseaza pe platoul de servit. Pe patul de paste sau orez (la mine) se aseaza o bucata de carne si 2-3 linguri de sos. Se asezoneaza cu patrunjel verde, proaspat tocat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...