Related Posts with Thumbnails

duminică, 14 noiembrie 2010

Insula plutitoare


Este o varianta a laptelui de pasare, numai ca in loc de bulgarasii de bezea am facut niste insule caramelizate. Ingredientele sunt aceleasi:
1 l lapte;
4 oua;
200 g zahar;
1 lingurita rasa de faina sau amidon;
2 fiole de esenta de vanilie;
un praf de sare.

In plus fata de laptele de pasare am mai folosit 50 g migdale decojite si cateva linguri de zahar.

Am caramelizat cateva linguri de zahar  si cu el am tapetat peretii unor forme rezitente la foc. Am incins cuptorul la 150-160o C.

Intr-o craticioara am pus pe foc mic 3-4 linguri de zahar si l-am lasat sa se bronzeze. Am adaugat migdalele si le-am amestecat bine, apoi le-am scos pe o farfurie si le-am lasat sa se raceasca. Le-am sfaramat grosier in piulita mea draga, antica si de demult, si apoi le-am transformat in pulbere in rasnita de condimente.


In continuare am urmat pasii retetei de lapte de pasare, cu mici modificari. Am batut albusurile spuma cu un praf de sare si cu 3-4 linguri de zahar tos, pana am obtinut o bezea tare. Cu mare grija am incorporat in aceasta bezea pudra de migdale pralinate si aceasta compozitie am turnat-o in formele tapetate din timp cu zahar ars. Am pus toate formele intr-o tava mai adanca, pe sfert plina cu apa. Am introdus tava in cuptor pentru 30 minute. In timp ce s-a copt, bezeaua s-a imbibat cu siropul de zahar ars.
Se lasa la racit si se scoate bezeaua in vase putin adanci iar in jurul lor se toarna din abundenta crema englezeasca (vezi aici). Insulele caramelizate vor pluti apetisant in sosul dulce, cu puternica aroma de vanilie.

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...