Related Posts with Thumbnails

miercuri, 28 iulie 2010

Salata Panzanella

Salata Panzanella am invatat-o de la Radu - prietenul meu bun si bucatar desavarsit. Este inspirata din cartea lui Jamie Oliver, este sanatoasa si delicioasa. Chiar daca cere putin timp pentru preparare, va garantez ca merita.

Avem nevoie de:

1 kg rosii bine copate;
2 ardei rosii si 2 ardei galbeni;
o radacina mica de telina;
o ceapa rosie potrivita ca marime;
crutoane (din paine neagra cu seminte am folosit eu);
o mana de capere spalate;
12 fileuri de ansoa;
o mana buna de busuioc proaspat;
2 catei de usturoi;
2 linguri otet balsamic rosu si 10 linguri de ulei de masline extravirgin;
sare de mare, piper negru proaspat macinat.


Pentru inceput am pus pe plita ardeii la copt si i-am lasat pana s-au innegrit bine. Eu am avut numai ardei gras galben.

In acelasi timp am taiat pe lung 3 minibaghete negre cu seminte si le-am aruncat in cuptorul incins la 250 grade pentru 10 minute, sa se usuce.

Rosiile se taie felii, ca pentru orice salata, se pun intr-o strecuratoare care se aseaza peste un vas in care am pus fileurile de ansoa si caperele (eu am folosit o oala si o strecuratoare care se potriveau perfect una peste alta).
 Rosiile se presara cu sare de mare si se lasa sa se scurga peste ansoa si capere.
Intr-un alt vas se taie telina betisoare subtiri si ceapa feliute. Eu am pus ceapa in vasul cu ansoa si capere, dar nu a fost nicio problema.
 Ardeii copti se curata de coaja si de seminte, fara a-i spala, ca sa-si pastreze toata savoarea, si dupa ce s-au racorit bine se taie in fasii subtiri si se arunca peste telina si ceapa.
 Tot acolo punem si rosiile, care de acum au lasat destula zeama. Deasupra rupem neglijent frunzele de busuioc.
In vasul in care s-a scurs zeama de la rosii (in care avem si caperele si fileurile de ansoa) adaugam usturoiul macinat, otetul balsamic si uleiul de masline extravirgin, macinam piper si sare marina dupa gust. Eu am folosit pentru prepararea dressing-ului vechea piulita a mamei, antica si de demult, la care tin tare mult.
Urmeaza montarea salatei: in vasul de servire punem crutoanele (crutoanele se pun la sfarsit, chiar inainte se servire, pentru ca se inmoaie de la sucul legumelor) adaugam salata si apoi sosul. Se amesteca bine si se serveste cu placere.




Pofta buna!

Pizza


Si pentru ca in familia mea nu se consuma numai dulciuri, voi incerca sa prezint si altfel de retete culinare. Nu pretind ca sunt o specialista in bucatarie, nici pe departe, dar gatesc cu drag si sunt dornica sa invat si sa experimentez noi retete.
Una din mancarurile preferate ale copiilor mei este pizza. Va prezint reteta mea de pizza, modificata si imbunatatita pe parcursul anilor.
Blat:
250 g faina pentru pizza;
125 ml apa calduta;
1 ou;
½ cub drojdie proaspata;
½ lingurita de sare, un varf lingurita de zahar;
o lingura de seminte de in;
o lingura oregano proaspat tocat;
2-3 linguri ulei sau smantana.

Am pus toate aceste ingrediente in robot si am framantat un aluat pufos pe care l-am lasat sa creasca 45 min.
Dupa acest timp l-am rasturnat pe masa, l-am mai framantat putin cu mana si l-am mai lasat sa creaca o jumatate de ora, acoperit cu un prosop de bucatarie.

Eu am facut doua aluaturi, cel inchis la culoare este adaptat dietei mele montignac.
 Sunt nevoita ca de fiecare data sa muncesc de doua ori pentru ca inca nu l-am convins si pe Edi sa manance pizza monti.

Pentru a montifica blatul de pizza nu trebuie decat sa inlocuiesc faina alba cu faina monti (faina integrala si tarate in cantitati egale).
In timpul in care a crescut aluatul am pregatit sosul de tomate: am pus in mini-blender zarzavat de rosii si ardei facut de mama asta toamna, am adaugat o mana de frunze de oregano proaspat taiat de la mine din gradina si am amestecat.
A iesit asa ceva, 0% E-uri si conservanti.
Am trecut la pregatirea celorlalte ingrediente:
ciuperci champignon, curatate de pielita si taiate felii nu foarte subtiri;
cateva felii de kaizer taranesc, taiate cubulete;
felii potrivit de groase de mozzarella;
telemea de oaie rasa pe razatoarea cu gauri mari;
oregano proaspat.
In mod normal as mai fi pus si cateva masline, dar nu am avut.

In tava tapetata in prealabil cu ulei si faina am intins aluatul nu mai gros de jumatate de cm. Am intins sosul de tomate si deasupra am presarat branza rasa. Am adaugat pe rand kaizerul si ciupercile,
am acoperit cu felii de mozzarella si am aruncat neglijent cateva frunze de oregano.
Am bagat pizza in cuptorul incins la 190 grade pentru 20 min sau pana de aureste frumos deasupra. Am servit fierbinte, stropita cu ulei de masline in care am macerat ardei iuti si praf de chilli.

POFTA BUNA!

sâmbătă, 24 iulie 2010

Tort Scooby Doo, pentru un alt Dani

Saptamana aceasta am avut de facut tortul Scooby Doo, pentru un baietel dragalas care tocmai ce-a atins cincinalul. Il cheama Dani - nu, nu este Dani al meu, tortul lui vine abia in august - si este un fan adevarat al acestui personaj. Ajutoarele mele in ale design-ului au fost CTC-istii mei, Dani meu si Edi, care mi-au povestit pe indelete cum e treaba cu Scooby Doo, mi-au interzis cu desavarsire sa mai visez la fluturasi vesel colorati si mii de floricele si mi-au spus sa ma orientez spre fantomite si lilieci. Cu greu am negociat cateva margarete... avand in vedere ca in filmele cu Scooby Doo misterul si spaima sunt elementul principal.

Nu va mai povestesc cum a fost cu caldura, va imaginati cum m-am chinuit, l-am decorat in living sub vantul AC-ului, mare minune sa nu racesc.

Tortul, cu 3 feluri de ciocolata si blat de cacao, nu a fost foarte mare, a avut un diametru de 20 cm si a cantarit aproximativ 3 kg.

Rezultatul a incantat-o foarte mult pe mamica si pe bunica baietelului si cred ca si lui i-a placut.









joi, 22 iulie 2010

Caldura mare - dusmanul pastei de zahar

Este foarte cald zilele astea. Mi-e din ce in ce mai greu sa intru in bucatarie, dar avand in vedere ca trebuie sa pregatesc tortul cu Scooby Doo, imi iau inima in dinti si ma apuc de treaba. Inainte de toate vreau sa vad cum mai arata figurinele pe care le-am pregatit in urma cu vreo 10 zile si care sunt puse spre pastrare in loc sigur (credeam eu), in cutie de carton, ferite de umezeala. Stupoare! Dezastru! Scooby este schimonosit de caldura, cocosat si pleostit. Shaggy se scurge vazand cu ochii, capul aproape i-a cazut, abia de mai tine in scobitoare, mainile ii atarna gata sa se rupa. Nu am timp de vaitat, asa ca ii trimit drept in cosul de gunoi si ma apuc de treaba. Tocmai bine, ma gandesc sa fac si niste poze pas cu pas.

Dau drumul la aer conditionat in living si imi mut acolo masa de lucru. Chiar si asa se lucreaza foarte greu cu pasta de zahar, e lipicioasa si foarte moale, chiar daca i-am adaugat mult zahar si amidon. Din pacate pozele nu au iesit foarte clare, pe Scooby l-am facut seara si lumina nu era deloc buna, pe Shaggy l-am facut azi dimineata dar tot nu reusesc sa setez camera asta sa faca poze clare. Vi le arat pe cele care imi par cat de cat reusite, sa va faceti macar o idee despre cum i-am "produs" pe cei doi:

Am inceput cu Scooby:

Din pacate toate pozele pentru cap sunt neclare si nu se intelege nimic din ele, insa rezultatul l-am fotografiat pe lumina:

Apoi am inceput sa-l lucrez pe Shaggy; am avut nevoie de pasta colorata si cateva unelte:


joi, 17 iunie 2010

Tort Palermo

De ziua soacrei mele am experimentat tortul Palermo, reteta pentru care ii multumesc si aici Dorei, prietena mea virtuala de pe ArtaCulinara. Combinatia de arome este uluitoare, a devenit pe loc unul dintre torturile preferate ale familiei mele. L-am glazurat in oglinda de ciocolata, pe margine i-am aplicat banda din doua feluri de ciocolata iar decoratiile au fost din ciocolata plastica. Un adevarat rasfat, atat pentru ochi cat si pentru papilele gustative.

marți, 8 iunie 2010

1 an de Matei

Matei este nepotelul meu si varul copiilor mei. Il mai cheama si George. Pentru sarbatorirea primului an de viata i-am pregatit un mic tortulet Winnie Pooh, un remake in miniatura a tortului lui Edi. Blat de cacao si trei feluri de ciocolata.A fost preparat dupa aceasta reteta.






joi, 3 iunie 2010

Diplomat in ciocolata

Pentru ziua socrului meu am pregatit un tort diplomat cu multe fructe, ananas, kiwi si portocale, pe care l-am glazurat in ciocolata iar pe margini i-am aplicat banda de ciocolata neagra. Decorul a fost simplu, dar de efect: zahar ars si trandafiri din ciocolata plastica alba.






luni, 17 mai 2010

Tort barca, pentru Radu

Radu este un maaare pescar... amator. Tortul lui a fost in forma de barca, nu a iesit chiar cum as fi vrut eu, dar ma revansez anul viitor. Domnisoarele sunt din pasta de zahar, bronzate natural, nu la solar. El si-ar fi dorit o negresa, uita ca nu m-am gandi la asta... iar cainele nu este rottweiler, ca n-am stiut sa-l fac decat blanos. Tortul a fost cu mousse de ciocolata neagra si crema de mascarpone cu portocale, o combinatie care mie imi place foarte mult.

miercuri, 12 mai 2010

Dansatoare la bara

Anul acesta am vrut ceva special pentru sotul meu. La 36 de ani, m-am gandit ca tocmai bine dau niste... dansatoare la bara. M-am chinuit ceva sa realizez fatucile alea din pasta de zahar, nu sunt foarte  multumita de rezultat, dar tortul a placut si a avut efectul scontat:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...