sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Lasagna


Uneori, sambata sau duminica pregatesc lasagne, una dintre preferatele copiilor mei. Si nu numai ale lor... Nu stiu care este reteta originala, la asa ceva am ajuns eu dupa multe-multe incercari.

Avem nevoie de:
600 g carne de porc, tocata;
o mana de ciuperci;
o ceapa taiata marunt;
50 g unt;
300 ml suc de rosii sau 3-4 linguri de bulion subtiat cu apa;
o foaie de dafin;
sare si piper;
2 linguri de ulei de masline, pentru uns tava;
un pachet de foi de lasagna de buna calitate;
100 g cascaval.

Ceapa se caleste in unt pentru cateva minute, apoi se adauga ciupercile si se calesc impreuna pana cand scade zeama lasata de ciuperci. Se adauga cele 600 g de carne tocata, foaia de dafin si putin apa si se lasa sa fiarba innabusit cateva minute, pana cand se mai inmoaie putin carnea. 

Se toarna sucul de rosii sau bulionul subtiat cu apa si se lasa sa fiarba pana cand scade tot lichidul. se asezoneaza cu sare si piper. Se pot adauga si cateva frunzulite proaspete de oregano, eu n-am avut...

Se pregateste un sos bechamel dupa aceasta reteta.

Se unge cu ulei o tava rezistenta la cuptor si se toarna un polonic de sos bechamel, chiar doua, astfel incat fundul tavii sa fie acoperit cu sos. Se tapeteaza fundul tavii cu foi de lasagna, apoi se acopera cu sos bechamel si cu un strat din compozitia de carne. 

Urmeaza straturi succesive de foi de lasagna, sos bechamel si sos de carne. Peste ultimul strat de carne

se aseaza foi de lasagna peste care se toarna, fara zgarcenie, sos bechamel. Se acopera cu felii de cascaval 

si se introduce tava in cuptorul incins la 190o C pentru circa 30 de minute. 

Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa se racoreasca pentru 10 minute, astfel feliile isi vor pastra tinuta dupa taiere. Eu n-am putut sa o las atat... Am pudrat-o cu parmezan si am servit-o cu multa, multa placere...

4 comentarii: