luni, 30 august 2010

Panna cotta cu cafea si sirop de ciocolata

Este o reteta din ciclul celor italiene, traduse de mine din limba germana. Greu cu germana asta... sa vedem ce-o  iesi:

Avem nevoie de:
625 g frisca lichida;
60 g zahar brun;
12-13 g gelatina fin maruntita;
2 lingurite de ness dizolvate in 4 linguri de apa rece;
esenta de vanilie.

Se hidrateaza gelatina pentru cel putin 10 minute in cafeaua rece.

Frisca, zaharul brun si esenta de vanilie se incalzesc pe foc mic. Cand ajunge aproape de punctul de fierbere se trage de pe foc si se lasa sa se racoreasca.

Atunci cand temperatura compozitiei scade putin sub 60 grade Celsius se adauga gelatina hidratata si se amesteca bine, pana cand se topeste. Se strecoara frisca

si se toarna in forme unse in prealabil cu ulei vegetal. Eu nu am forme speciale, asa ca am folosit cinci cesti de cafea pe care le-am uns cu ulei de cocos.

Dupa ce se racoreste bine, se baga cestile in frigider, unde stau cateva ore bune, pana cand gelatina incheaga panna cotta.

Pentru servire, se scot din forme si se glaseaza in sirop de ciocolata:
75 g ciocolata amaruie;
200 ml smantana dulce.
Se amesteca pe foc mic pana cand se topeste ciocolata si se obtine o glazura fluida si lucioasa.


Se decoreaza cu boabe de cafea trase in ciocolata.

miercuri, 25 august 2010

Arahide glasate in miere si susan

Copiii mei sunt mari consumatori de dulciuri. In fiecare zi "ar manca ceva dulce".
In graba foarte mare, azi i-am surprins cu arahide glasate in miere si seminte de susan. Le-am gustat in fiecare an in sejururile noastre in Turcia si mereu mi-am dorit sa incerc sa fac si eu ceva asemanator. Si cum n-am avut o reteta anume, am incercat sa le fac asa cum m-a dus pe mine capul.

Ingredientele nu le-am cantarit, am pus totul dupa ochi:
100-150 g arahide crude;
2 linguri de miere;
1 lingurita ulei de cocos;
3 linguri de seminte de susan.

Arahidele le-am prajit pana s-au rumenit usor. Eu le-am bagat pentru 2 minute in cuptorul cu microunde, mi se pare mai simplu si mai rapid asa.

Intr-o craticioara am pus pe foc mic mierea si uleiul de cocos. Cand a inceput sa fiarba am adaugat arahidele si le-am clocotit pe foc mic,

pana cand acestea au absorbit toata mierea si au inceput sa se caramelizeze.


Separat am prajit usor semintele de susan si in ele am tavalit arahidele caramelizate in sirop de miere.

Le-am scos intr-o tava tapetata cu hartie de copt si le-am rasfirat, atat cat am putut (erau extrem de fierbinti), incercand sa nu le las sa se lipeasca intre ele. Tot s-au mai lipit, nu am descoperit inca tehnica separarii fiecarei arahide dar... au fos delicioase.
 

A cam trebuit sa ma grabesc sa fac poze, dispareau una dupa alta, nu am avut timp de aranjamente, design...

Cu greu am reusit sa sustrag... doar o cupa, sa-i pastrez si sotului din dotare, ca si el e un pofticios...

duminică, 15 august 2010

Tort Tom si Jerry

Cu greu mi-a spus Dani ce design si-ar dori pentru tortul de ziua lui. Credea ca daca implineste 12 ani nu mai este copil si i-ar trebui ceva mai serios... nu mai este de desene animate. L-am convis insa ca va fi mereu copilul meu si ca unele desene animate sunt nemuritoare si pentru toate varstele.


Tortul Snickers este un tort de exceptie. I-l datorez Dorei, de la ea am primit aceasta reteta minunata si ii multumesc. Bineinteles ca al meu nu a iesit precum al ei, dar Dora este o artista si din mainile ei ies adevarate bijuterii. M-am gandit ca este un tort care le va placea copiilor, avand in vedere ca este cu ciocolata Snickers, la care ei au acces mai rarut, ca-i mai dragut si dulciurile cumparate nu sunt prea sanatoase. Dar, cand flacaul implineste 12 ani, se poate face o exceptie, asa, doar pentru a intari regula.

Tort snickers, de ziua lui Dani

Cu greu mi-a spus Dani ce design si-ar dori pentru tortul de ziua lui. Credea ca daca implineste 12 ani nu mai este copil si i-ar trebui ceva mai serios... nu mai este de desene animate. L-am convis insa ca va fi mereu copilul meu si ca unele desene animate sunt nemuritoare si pentru toate varstele.


Tortul Snickers este un tort de exceptie. I-l datorez Dorei, de la ea am primit aceasta reteta minunata si ii multumesc. Bineinteles ca al meu nu a iesit precum al ei, dar Dora este o artista si din mainile ei ies adevarate bijuterii. M-am gandit ca este un tort care le va placea copiilor, avand in vedere ca este cu ciocolata Snickers, la care ei au acces mai rarut, ca-i mai dragut si dulciurile cumparate nu sunt prea sanatoase. Dar, cand flacaul implineste 12 ani, se poate face o exceptie, asa, doar pentru a intari regula.

Este un tort a carui executie pare complicata, dar numai pare, in realitatea nu este deloc greu de realizat.
Sa lasam vorbele si sa-i prezentam acum pe... Tom si Jerry...

vineri, 13 august 2010

Jerry, spaima pisicilor si deliciul copiilor

Micutul Jeryy nu este deloc greu de realizat. Nu avem nevoie decat de pasta colorata (brun, alb, roz), un cutter, ustensila din imagine si, in loc de carioca neagra, se foloseste pasta de zahar de aceeasi culoare. Extrem de simplu, imaginile arata cum l-am facut pe nastrusnicul soricel in mai putin de 15 minute (asta daca nu cronometrez si timpul in care am asteptat sa se usuce capul ca sa nu se turteasca).

joi, 12 august 2010

La multi ani, Dani! Tort de inghetata cu bezea...


Azi fiul meu cel mare, Dani, implineste 12 ani.
Nici nu stiu cum a trecut timpul, parca ieri era o mogaldeata dulce si dragalasa. Acum a crescut, nu peste mult timp va fi mai inalt decat mine. Are o personalitate foarte puternica, o minte stralucita dar si o comoditateee... de zile mari. Ce mai, Dandarelul meu are cate un pic din toate; cu alte cuvinte, un copil cu adevarat reusit (zice cioara...).

Tortul pentru el nu e gata; petrecerea, dansul si felicitarile vor avea loc abia sambata. Dar pentru ca nu puteam sa las sa treaca ziua asta fara sa fac macar un tortulet simbolic, am optat pentru tortul de inghetata de zmeura si ciocolata alba cu blat de bezea. Reteta am descoperit-o pe blogul Gabrielei si am incercat sa o redau si eu... din pacate nu mi-a reusit 100%, dar Gabi-Cara este o maestra, nu o poate copia oricine.
Pozele mele nu sunt chiar reusite, avand in vedere ca m-a prins seara cu tortul asta si nu am avut lumina buna. Si inca nu stiu sa exploatez la maximum camera foto; inca nu mi-am facut timp sa citesc manualul ala... Off! De-as avea doua vieti si tot nu as reusi sa fac tot ce mi-am propus...

Pentru acest tort am avut nevoie de urmatoarele ingrediente:
Blat de bezea
3 albusuri de ou;
175 g zahar tos;
o lingurita suc de lamaie;
un praf de sare.

Se bat albusurile cu praful de sare, zaharul si sucul de lamaie,

pana se intaresc bine de tot (Ken stie...)

Se coace blatul de bezea intr-o forma cu diametrul de 26 cm, tapetata cu hartie de copt, in cuptorul incins la 100 grade pentru minim 4 ore. Nici o grija, nu se arde daca aveti un cuptor electric bun. Blatul meu, dupa 4 ore era putin moale pe fund, asa ca l-am intors, i-am dezlipit hartia si l-am mai lasat o ora la cuptor.


Dupa ce este bine uscat, se lasa sa se raceasca si se unge cu 50 g ciocolata topita, pentru a-l sigila. Se umbla cu mare grija cu blatul de bezea, avand in vedere ca este casant.

Inghetata de zmeura si ciocolata
200 g zmeura;
75 g ciocolata alba;
5 galbenusuri;
125 ml lapte;
120 g zahar;
3 foi de gelatina;
400-500 ml frisca lichida.
 
Cele 3 foi de gelatina se lasa la hidratat pentru 10 minute in apa rece.

 
Intre timp, galbenusurile, zaharul si laptele se bat pe baie de aburi pana cand compozitia se incinge destul de bine (si se pasteurizeaza ouale crude) si incepe sa se ingroase.

Se ia compozitie de pe foc si dupa ce se mai racoreste putin de adauga in ea gelatina hidratata si se amesteca bine pentru a o dizolva.

Cat timp se raceste compozitia de oua, frisca se bate bat si se da la rece. Se topeste ciocolata alba pe baie de aburi iar din zmeura se face un piure. Eu am folosit pentru asta mini-blenderul din dotare, de care sunt realmente indragostita.

Se amesteca frisca batuta cu compozitia de oua iar crema care rezulta se imparte in doua: in prima jumatate se amesteca piureul de zmeura


iar in cea de-a doua, ciocolata alba topita.

Se tapeteaza un inel reglabil cu hartie de copt si se aseaza in jurul blatului de bezea sigilat cu ciocolata. Se toarna inghetata de ciocolata iar apoi inghetata de zmeura. Aici eu am dat gres, in sensul ca, in loc sa mi se aseze frumos cele doua straturi de inghetata, s-au scufundat unul in celalalt. Probabil ca mi-a iesit prea subtire compozitia sau trebuia sa o congelez putin inainte... nu stiu. Ceea ce conteaza este rezultatul final, care, in straturi sau inele, credeti-ma, este pe deplin satisfacator.

Se lasa compozitia la congelator cel putin 4 ore, Eu am lasat-o peste noapte.

Inainte de servire se scoate din congelator, se orneaza cu fructe de padure si fulgi de ciocolata.

Se tine cam o jumatate de ora la frigider sa se inmoaie usor. Se serveste cu cumpatare.